Чипровският килим мина под егидата на ЮНЕСКО

Общество

29-04-2015, 12:57

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Другите български елементи в списъка са традицията на нестинарството и „Бистришките баби”

Чипровският килим вече е вписан като част от световното нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО, съобщи БТА.

Членовете на междуправителствения комитет на ЮНЕСКО единодушно са решили да впишат в световната представителна листа на културното наследство производството на чипровския килим. Заседанието е проведено в началото на април.

Преди чипровския килим в листата от България са вписани още два български елемента – традицията на нестинарството и „Бистришките баби”.

Килимът се тъче ръчно на вертикален стан от много векове насам, а материалите за производството му се добиват изцяло от природата. Той се произвежда само от чиста вълна, която се боядисва с природни багрила.

За изработката на чипровски килим е необходимо много време и умения. В Чипровци и околните селища станове има в почти всяка къща, а уменията се предават от поколение на поколение.

Надеждата на местните хора е вписването на чипровския килим в списъка под егидата на ЮНЕСКО не само да допринесе за по-голямата популярност на този килим у нас и в света, но и да подпомогне запазването на традицията.

За втора поредна година в община Чипровци се организира празник на Чипровския килим. Тази година датата на фестивала е 2 май от 14.00 часа. Общината е подготвила интересни събития.