Няма българи на пленения кораб в Иран

Свят

29-04-2015, 11:11

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съмнения има за капитана на кораба, но за момента не обявяват националностите на задържаните

Няма български моряци на задържания кораб в Иран. Това обяви говорителят на външното министерство Бетина Жотева в Министерския съвет. По думите й, от последните получени сведения от посланика ни в Техеран все още няма официално потвърждение от иранските власти, че има задържани българи. Съмнения има единствено за капитана на кораба, но за момента от Иран не обявяват националностите на задържаните.

Вчера в Ормузкия пролив бе задържан плавателен съд, собственост на датската компания „Маерск”. На борда на контейнеровоза „Тигрис”, плаващ под флага на Маршаловите острови, има 24-членен екипаж, като според публикации на ирански медии на борда има моряци от Великобритания, България, Мианмар и Румъния. МВнР обаче отрече да има наши съграждани моряци.

Още снощи посланикът ни е осъществил връзка с всички местни отговорни органи и с посолствата на страните, които са описани в медийните публикации. Досега няма потвърждение от властите, че има българи на борда, обясни говорителят на МВнР. Тя увери, че посланикът ни в Иран е в постоянна връзка с техеранските власти.

Засега няма нищо тревожно. От последните получени грами според официалната агенция на Иран корабът е бил задържан, защото граничните патрули на Иран забелязали нещо съмнително в кораба, но се смята, че няма да има сериозен проблем и корабът скоро ще бъде пуснат, увери Жотева.  По думите й, България все още не знае чий е корабът и коя фирма го обслужва.

Сигналите, които идват от Техеран, не са обезпокоителни, смята Жотева.