ДПС са факири по купуването на гласове, обяви Валери Симеонов

Политика

29-04-2015, 10:25

Снимка:

Дарик

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Задължителното гласуване е единственият начин за борба с етническия вот, според съпредседателя на ПФ

ДПС са факири по купуването на гласове. Това заяви в интервю за bTV съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. В отговор на това обвинение депутатът от ДПС Четин Казак заяви: „Вие сте факири, г-н Симеонов”.

Валери Симеонов е категоричен, че задължителното гласуване е единственият начин да бъдат преборени етническият вот и купуването на гласове. 25 години, по думите на Симеонов, сме свидетели на едно „уродливо явление – купуване на гласове”. Той смята, че изборното законодателство трябва да бъде съобразено с особеностите на страната.

По мнението на Казак профилът на управлението предлага антиевропейски предложения и вместо да се изпълнят препоръките за премахване на забраната за агитация на майчин език, ние отиваме по-далеч и я криминализираме. По думите на ДПС депутата, митингите на партията винаги са били с преобладаваща агитация на български език. Той е категоричен, че фактът, че партията му 25 години е на политическата сцена не се дължи на купуването на гласове.

Четин Казак обясни, че по Конституция няма ограничение за агитацията на майчин език. В нея е записано, че представителите на малцинствата могат да ползват майчин език. „Забраната е противоконституционна и е въведена в Изборния кодекс”, категоричен е депутатът. Той коментира, че принципът, на който ДПС държи, е да не се ограничават конституционните права на всеки гражданин.

Казак смята, че с оглед на предстоящите местни избори вместо да се занимават с подобни глобални идеи като промяна на Конституцията и смяна на Изборния кодекс, по-добре би било да се концентрират върху изборите и ако има несъвършенства в главата „Местни избори”, те са се коригират.

„Със сигурност това било по-добро, отколкото да се занимават с промени в Конституцията, както и дали ще бъдат от Велико Народно събрание или обикновено. Поставянето на тези въпроси само разводнява дебата и отклонява вниманието”, обясни Четин Казак.

В отговор на обвиненията, че предложенията на ПФ за изборни промени са неевропейски, Валери Симеонов коментира, че досега най-неевропейски се е държала ДПС, като партията дори не подкрепила осъждането на арменския геноцид. Той се ядоса на сравнението на водещия, който заяви, че темата за мъртвите души е „дъвка”. Симеонов скочи и заяви, че не е дошъл в студиото, за да дъвчи дъвка и категорично не приема подобни сравнения. Той смята, че Патриотичният фронт настоява за задължително гласуване и ако то не бъде прието и не се организира референдум, ще бъдат предприети други политически действия.

От своя страна герберът Данаил Кирилов е на мнение, че преди местните избори не следва да се правят промени в изборното законодателство. Ако се правели такива, това е трябвало да стане 6 месеца преди изборите. „Правилата са несъвършени, но са написани и ние ще се състезаваме по тях. Ако ги променим сега, ще се интерпретира, че създаваме удобно за нас законодателство. Затова избираме по-тежкото зло – да играем по тези правила”, обясни Кирилов.

Той смята, че работейки за референдум и провеждайки информационната кампания, трябва много точно и ясно да се обясни защо искат задължително гласуване, мажоритарен вот, електронно гласуване. За гласуването на 16-годишните трябвало да има промени в Конституцията.

Депутатът от БСП Филип Попов пък коментира, че Изборният кодекс е съвсем обективен, достатъчно добър, за да се проведат нормални избори. Партията му също била за задължителното гласуване, но е трудно да задължиш един човек да изпълни едно свое право.

Той е категоричен, че работата на политиците е да акумулират доверие. А в последните десетилетия се акумулира недоверие към българските институции.