Най-силният трус у нас може да е 8 по Рихтер

Общество

29-04-2015, 09:46

Снимка:

segabg.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сеизмологът проф. Рангелов: Може да има трус като в Непал и у нас

Най-застрашен е Симитлийският грабен в Югозападна България

Най-силният трус, който би могъл да разтърси България, е 8 по Рихтер. Това заяви за Нова телевизия проф. Емил Ботев, ръководител на департамент „Сеизмология” - БАН. По думите му „най-силната ни зона” за земетресения у нас е Симитлийският грабен в Югозападна България, като именно там е възможно да удари земетресение с подобна сила.
„В София ние приемаме, че максимално може да се случи трус от 7 по Рихтер, а за района на Пловдив е към 7, 5”, уточни експертът.
Той заяви, че в близкото бъдеще страната ни не е заплашена земетресение като това в Непал, тъй като не сме разположени на фронта на действие между отделните континентални плочи.
„При нас земетресение с магнитуд 7,8 се е случило през 1904 г., което при средния период на повтаряемост на такива земетресения на територията на цялата страна значи, че скоро не можем да очакваме подобен трус”, заяви проф. Ботев.
По думите му строителството и сеизмичната устойчивост на сградите са от изключителна важност.
„В Непал такава устойчивост няма, освен в Катманду, където също има много стари сгради”, поясни Емил Ботев, като изтъкна, че в страната ни е въведен консервативен правилник за строителство.