Огромен пожар гори край АЕЦ "Чернобил"

Свят

29-04-2015, 07:13

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той е най-големият от 1992 г. насам

Горски пожар е избухнал в зоната около АЕЦ „Чернобил“, предаде Униан, цитирана от Фокус.
Според украинския вътрешен министър Арсен Аваков пожарът се движи към електроцентралата. От пламъците са обхванати 400 хектара гора. Аваков съобщи, че премиерът е свикал комисията по извънредните ситуации.

Според премиера на Украйна Арсений Яценюк този пожар е най-големият от 1992 г. насам. Той обясни, че пламъците са лумнали в отчуждената зона на територията на специален комбинат „Чернобилска пуща“, Киевска област. „Ситуацията е под контрол, но това е най-големият пожар от 1992 година. Толкова голям пожар не сме имали“, каза Яценюк пред журналисти на летище "Жуляни" след завръщането си от зоната на пожара.
Причината за пожара може да е палеж или невнимателно използване на огън, заяви на извънреден брифинг зам.-председателят на ведомството по извънредните ситуации на Украйна Николай Чечеткин.

Според говорителя на централата Мая Руденко пожарът се намира на 15-20 километра от „Чернобил“ и засега няма опасност за централата.
Служители на полицията са започнали да спасяват от пожара хората, живеещи в отчуждената зона на АЕЦ „Чернобил“, и ги евакуират на безопасни места, предаде Интерфакс.
В резултат на пожара са пострадали селата Лубянка, Рудня Илницкая, Илинци и други, се казва в съобщение на пресслужбата на МВР на Украйна.
От полицията отбелязват, че в някои села като Лубянка, живеят „самонастанили се“.