6-ица на матурата по БЕЛ ще имат само писалите есе

Общество

29-04-2015, 07:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Танов иска триъгълник “образование, наука, живот”

Без умение да се създава текст няма да може да се получи отлична бележка по български език и литература. Обмисля се това изискване да бъде записано в стандартите, след като бъде приет новият Закон за предучилищното и училищното образование. Това съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева на конференция за реформите в образованието и науката, организирана в НДК от министерството, пише "24 часа".

Владеенето на писмения език е заложено и в стратегията за насърчаване на четенето. Усвояването на българския език е едно от ключовите умения за създаване на писмен текст, допълни Кастрева.

Абитуриентите масово се отказват от писането на интерпретативен текст или есе на матурата

по български език и литература. Много седмокласници също се притесняват на преразказа и показват слаби и средни резултати. Изискването за създаване на текст за висока бележка обаче

няма да влезе в сила още от тази сесия нито на матурите, нито на националното външно оценяване, успокоиха учениците от МОН.

До момента у нас не съществува тригълникът “образование, наука, живот”, каза при откриването на конференцията министърът проф. Тодор Танев. Той представи намерението си за създаване на 4-степенна система на образование, която да дава различни изходи. Така учениците ще могат да моделират сами кариерното си развитие.

Според проекта за закон за предучилищното и училищното образование пък ще има два изхода от училището. След 10-и клас може да получиш диплома за чирак, а след 12-и - за калфа, обясни министърът.