Насърчават с промени в закона отговорното родителство

Политика

29-04-2015, 06:28

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Кабинетът обсъжда днес Закона за семейните помощи за деца

Правителството ще обсъди  на днешното си заседание промени в Закона за семейните помощи за деца Тяхната цел е да се повиши ефективността и целенасочеността на семейното подпомагане чрез насърчаване на отговорното родителство, осигуряване на по-висок интензитет на подпомагане до трето дете и по-голяма социална справедливост.
С промените се създава възможност за недопускане на получаване на семейни помощи от родители, които изоставят децата си. Въвежда се изискване детето да не е настанено извън семейството като мярка за закрила, а не само в специализирана институция. Друго условие, което се въвежда за част от семейните помощи, е правоимащите лица или семействата да живеят постоянно в страната. Гарантира се равнопоставеност на децата в семейството, както и на всички форми на отглеждане на децата – от лица със сключен брак, от съжителстващи лица и от самотни родители. С проекта се повишава значението на подпомагането в натура въз основа на оценка на индивидуалните нужди на детето и семейството и като превенция на риска помощите да не бъдат използвани от детето.
Измененията предвиждат обвързване на семейното подпомагане на непълнолетни майки с прилагане на мерки за закрила на детето в семейна среда. Засилва се и връзката между семейното подпомагане и гарантирането на правото на образование и достъп до здравна грижа на децата. Въведени са и мерки за предотвратяване на злоупотреби с цел получаване на еднократна помощ за отглеждане на дете от майка-студентка.
Очаква се на утрешното заседание да бъдат приети решения за предложения до Президента на Република България за кадрови промени по отношение на някои длъжности в Българската армия. Ще бъде предложено освобождаването на контраадмирал Митко Петев като началник на Военна академия „Георги Раковски” и назначаването му на длъжността командир на Военноморските сили. Начело на Военна академия се предлага да застане сегашният началник на Националния военен университет „Васил Левски” бригаден генерал Тодор Дочев. Той е предложен за удостояване със звание „генерал-майор”. Предложението за началник на НВУ „Васил Левски” е за полк. Пламен Богданов – командир на база за командване, управление и наблюдение, който ще бъде повишен в звание „бригаден генерал”.
Правителството ще предложи също така със званието „генерал- лейтенант” да бъде удостоен заместник-началникът на отбраната генерал- майор Константин Попов, а със звание „генерал-майор” – началникът на ВМА бригаден генерал Николай Петров.
В дневния ред на заседанието на Министерския съвет са включени проектите на решения за одобряване на Конвергентната програма на България за периода 2015-2018 г., както и на актуализацията за 2015 г. на Националната програма за реформи. Очаква се да бъде приета и годишната Национална програма за превенция и защита от домашно насилие.