ЕП одобри системата за спешни повиквания от автомобил

Свят

28-04-2015, 16:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ЕCal ще предупреждава службите при настъпване на пътни инциденти

Европейският парламент гласува с мнозинство система за спешни повиквания от автомобили (eCall), съобщи news.bg. Автомобилната система eCall ще предупреждава автоматично службите за сериозни пътни инциденти при настъпването на такива, с което ще бъде гарантирана по-бърза реакция. Със системата могат да бъдат спасени над 2600 човешки живота годишно. По време на пленарната сесия в Страсбург евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова обори твърдението, че eCall крие опасност за сигурността на личните данни.

"Системата ще бъде задействана само в момент на сериозен инцидент, а няма да служи за проследяване на превозните средства или на информация за техните шофьори", подчерта тя.

Имайки предвид значителните потенциални ползи от системата eCall, нашият евродепутат призова системата да бъде въведена възможно най-бързо във всички страни членки на ЕС, за да може да се прилага навременно и ефективно след 2018г.

Устройствата за спешно повикване, които автоматично изпращат сигнал за предупреждение към спасителните служби при катастрофи (eCall), ще трябва да бъдат монтирани във всички нови модели леки и лекотоварни автомобили до 31 март 2018 г.