Финландските ВМС обстрелват чужда подводница край Хелзинки

Свят

28-04-2015, 13:51

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Страната споделя 1 340-километрова граница с Русия и е обезпокоена от военните активности на Руската федерация

Финландските военни са изстреляли дълбочинни бомби като предупреждение към подводница във водите до столицата Хелзинки на фона на военното напрежение със съседна Русия, съобщава Ройтерс.

Военноморският флот на Финландия обяви, че е забелязал подводен обект в понеделник и вторник сутринта и е че произвел предупредителни изстрели - използваните муниции са били големи колкото гранати.

Финландия, която споделя 1340-километрова граница с Русия, е обезпокоена от военните активности на Руската федерация.

Военният министър на скандинавската страна Карл Хаглунд не каза дали Русия е замесена в инцидента. Той изтъкна пред финландска медия, че мишената може да е била подводница и че най-вероятно е напуснала района, допълвайки, че Финландия рядко произвежда предупредителни изстрели.

Подозираме, че е имало чужда подводна активност. Винаги е сериозно, ако има нарушение на териториалните ни води, изтъкна той пред местната медия STT.

Изстреляните бомби не са целели да повредят мишената, целта беше да се уведоми, че я забелязваме, заяви комодор Олави Янтунен пред вестник Helsingin Sanomat.

Припомняме, в края на миналата година Швеция беше принудена да обяви най-голямата си мобилизация от времето на Студената война заради информация, че чужда подводница е забелязана до Стокхолм. По-късно Швеция потвърди, че мистериозната „руска подводница" е просто малък кораб.