Ципрас плаши с референдум

Свят

28-04-2015, 12:23

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парите в брой на Атина свършват до седмици, преговорите с кредиторите още са в задънена улица

Гърция ще трябва да прибегне до референдум, ако кредиторите настояват за исканията си, а правителството продължи да ги счита за неприемливи, заяви във вторник гръцкият премиер Алексис Ципрас, съобщи БТА. Въпреки това той изрази увереност в постигането на споразумение за избягване на подобен сценарий, предава Ройтерс.

Атина е на няколко седмици от изчерпване на парите в брой, но преговорите с кредиторите от ЕС и МВФ са в задънена улица поради настояването за значителни мерки за реформи, включително орязване на пенсиите и либерализация на пазара на труда, които Гърция трябва да приложи. В тази връзка нараснаха спекулациите, че Ципрас може да свика избори или референдум, за да се допита до мнението на народа.

В първото си голямо телевизионно интервю, откакто бе избран през януари, Ципрас заяви, че очаква сделка с кредиторите до 9 май – три дни преди плащането на дълга към МВФ от около 750 млн. евро. Той изключи фалит на страната си, но подчерта, че приоритет на кабинета е да се плащат заплатите и пенсиите.

Въпреки спекулациите Ципрас изключи предсрочни избори, припомняйки, че правителството бе избрано преди само няколко месеца.

"Ако решението е извън нашия мандат, ние нямаме право да го нарушаваме, така че решението, до което ще стигнем, ще трябва да бъде одобрено от гръцкия народ", каза Ципрас пред гръцката STAR TV.

"Но аз съм сигурен, че няма да ce стигне до този момент. Въпреки трудностите възможностите за успех на преговорите са големи. Ние не трябва да се поддаваме на панически ходове. Който се изплаши в тази игра, губи".

Алексис Ципрас заяви, че Гърция се намира на края на преговорите въпреки различията по ключови въпроси, като реформата на труда, орязването на пенсиите и планираното покачване на Данък добавена стойност.

Той каза, че очаква първоначално споразумение за реформите тази или следващата седмица, допълвайки, че продажбите на активи също ще бъдат част от отстъпките. В списъка попадат и продажбата на пристанище Пирея и отдаването на концесия на 14 регионални летища.

Ципрас бе особено критичен към предишното правителство и някои европейски политици, които обвини за поставяне на "капан" на кабинета му още с идването му на власт.

"Те изпитват удоволствие от перспективата за провал в преговорите", каза той, изтъквайки, че неговото правителство върви по "минно поле" още с поемането на властта през януари. "Поехме една страна, която е в ситуация на финансово задушаване".

Той също така отвърна на действията на Европейската централна банка, определяйки решението ѝ да блокира покупките на облигации от гръцките банки, като "политически и морално неортодоксално решение".

Същевременно обаче гръцкият премиер похвали германския канцлер Ангела Меркел, която често е обект на критиките му, определяйки я като "прилежна" и "организирана".