Няма виновни за първата кражба на танк у нас

Крими

28-04-2015, 11:55

Снимка:

Архив на в. "24 часа"

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Военният съд в Сливен оправда и тримата обвиняеми

И тримата обвиняеми за първата кражба на танк в историята българската армия са опрадани, съобщава "Стандарт". Военният съд в Сливен оневини изцяло майора от резерва Алексей Петров и двамата немски граждани Томас Майер и Матеус Гмайнер. Оправдателните присъди прочете съдията по делото полковник Тодоров.

Това стана 7 и половина години след кражбата на танк „Майбах" от граничната полоса.

„Присъдите ще бъдат протестирани от прокуратурата. Не искам да коментирам, но само да припомня, че друг състав на Военен съд Сливен даде две присъди по 4 години ефективно и една условна за тримата обвиняеми", заяви пред Стандарт полковник Христо Тинев, говорител на Военно-окръжна прокуратура Сливен.

Двамата немски граждани бяха съдени задочно. Оказа се, че съдът в в Мюнхен не уважава искането за екстрадицията им. През зимата на 2007-а те бяха арестувани и държани в следствен арест. След пускането им под домашен арест немците заживяха на хотел в Ямбол, откъдето избягаха, минавайки нелагално границата. Междувременно майор Алексей Петров успя да се пенсионира и днес е офицер от резерва. Все още не е ясно кога делото ще се гледа във Военно-апелативния съд в София.