Тази година ще е нулева за армията

От 2016 г. средствата ще растат

Тази година ще е нулева за армията, а от 2016 г. средствата за отбрана да растат, като в срок от 10 години достигнат до 2% от БВП. Около тази позиция беше постигнато широко политическо съгласие на участниците в КСНС при президента Росен Плевнелиев, който беше свикан заради незадоволителното състояние на въоръжените сили.

„Възприехме принципа за ненамаляване средствата за охрана”, заяви Плевнелиев след заседанието.

Той препоръча Министерски съвет да внесе в парламента програма за развитие на въоръжените сили и на тази основа да се разработи нов план за развитие на армията. Според президента, бъдещите инвестиции трябва да са съобразени със стандартите на НАТО. По-късно премиерът Борисов напомни, че България е изключително отговорен и лоялен член на НАТО, но поясни, че съюзниците ни разбират тежкото икономическо състояние и че сега не можем да заделяме много пари за нова военна техника.

Лидерът на БСП Михаил Миков напусна преждевременно заседанието. Той не желаел БСП да участва във вземането на такива решения. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров изобщо не дойде на заседанието на КСНС.

Докато политиците заседаваха пред президентството, се разгоря схватка между митинг на Реформаторския блок в подкрепа на евроатлантическата ориентация и митинг на „Атака”, който издигна лозунга: „НАТО, не ни завличай във война с Русия!”.