Или закриваме армията, или мислим сериозно за нея, предупреди Каракачанов

Политика

27-04-2015, 12:33

Снимка:

president.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скандал в КСНС: Министър иска двойно повече пари за армията

Военнопромишленият комплекс бил „разпарчетосан”, според лидера на ВМРО

От Патриотичния фронт първи пристигнаха на днешния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Росен Плевнелиев.

15 минути преди обявения час съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов се запъти към масата за преговори на „Дондуков” 2. „Или армията да бъде закрита и да остане почетната рота, да марширува, да посреща и изпраща президента, или за армията трябва да се помисли сериозно”, заяви председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Той изтъкна, че военнопромишленият комплекс е бил „разпарчетосан” и разпродаден на „всякакви измамници”.

Патриотът подчерта, че разходите за отбрана очевидно не стигат, като предвижданията са такива и за следващите години. А армията е на „последни издихания”, допълни Каракачанов.

Държавният глава свика заседанието на КСНС, за да обсъди с премиера и парламентарните представители на партиите в парламента развитието на въоръжените сили и актуалната среда за сигурност.

Минути след Каракачанов пеша дойде и зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. След него пристигна и председателят на 43-то Народно събрание Цецка Цачева.

От Българския демократичен център също изпратиха свой представител, който да обсъди развитието на въоръжените сили и актуалната среда за сигурност у нас и по света. Това е Кънчо Филипов. Осем минути преди началото на днешното заседание на КСНС в сградата на президентската администрация дойде и премиерът Бойко Борисов.

След министър-председателя към масата за преговори на държавния глава се запъти и лидерът на БСП лява България Михаил Миков.

И лидерът на ДПС Лютви Местан дойде сам за заседанието на КСНС, като преди него предпоследен на „Дондуков 2” влезе и съпредседателят на РФ Радан Кънев.

„България има нужда да повиши своята отбранителна способност и да обезпечи националната сигурност”, убедено заяви Радан Кънев.

Той обаче отказа да коментира исканата от участващата в управлението АБВ оставка на военния министър и на други министри на РБ с обяснението, че не вижда причина да влиза в този подчертано лош тон.

Все пак обаче Радан Кънев призна, че Реформаторският блок организира своите привърженици в защита на своите програми и реформи, но не и в защита на личност.

„Работата на партиите в мнозинството, които дори нямаме коалиционно споразумение, си е тяхна работа”, отсече Кънев по отношение на преизбирането на Георги Първанов за лидер на АБВ.