"Солвей Соди" прави Академия за млади предприемачи

Портфейл

27-04-2015, 06:19

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

КРИБ връчва наградите си на 29-и април

17 компании се борят за златните отличия на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, които ще бъдат връчени на 29 април. Наградите са в три категории - "Качество", "Растеж" и "Иновации". В първата - "Качество", се състезават 8 компании - "Асарел Медет", "Девня Цимент", "Елит Тръвел Интернешънъл", "Минстрой холдинг", "Сименс", "Томбоу България", "Холсим България" и "Юробанк". За втората - "Растеж", са номинирани "Аурубис България", "Градус-1", "Ден и Нощ", "Лидл България", "Минстрой холдинг", "Трейс груп" и "Уолтопия". В третата група - "Иновации", са "АстраЗенека България", "Минстрой холдинг", "Солвей Соди", "Каолин" и "Юробанк България", пише "Стандарт".

"От името на "Солвей Соди" бих искал да благодаря на организаторите на конкурса за номинирането ни в категория "Иновации". Това е високо признание за нашите усилия да дадем знания на младите хора в България в областта на иновациите - тема, скъпа за група "Солвей" още от нейното създаване, защото иновациите ни позволяват да бъдем това, което сме днес. Като част от група "Солвей" те са заложени и в ДНК-то на "Солвей Соди". Това заяви изпълнителният директор на завода за калцинирана сода в Девня Спирос Номикос. Той припомни, че "Солвей" е създадена преди 152 години от 20-годишния тогава Ернест Солвей, който изобретява нов метод за промишлено производство на калцинирана сода, без която днес нямаше да имаме стъкло. Винаги е подкрепял както научните, така и социалните иновации.

През 1903 г. г-н Солвей създава Solvay Business School, инициира световни конференции по физика. Най-известната от тях се провежда през 1927 г., когато 17 от 29-те участници са носители на Нобелова награда. "Не е нужно да бъдеш Нобелов лауреат, за да си иновативен. Да имаш добри идеи обаче не е достатъчно. Реализацията на идеите е много важна. От опит знаем, че нагласата, знанията и уменията в тази област са критично важни, особено за младите хора. Ето защо основната цел на нашия образователен проект е да се научим как новите добри идеи да стават реалност", казва г-н Номикос.

Академия "Иновация в действие" на "Солвей Соди" за втори път допринася за развитието на предприемачески умения у младите хора. Тя е отворена за всички студенти или завършилите през последните 5 г. висше образование. Второто й издание се радва на 50% по-висок интерес от пилотната част на инициативата през 2012-2013 г. Сега "Иновация в действие" събра над 240 кандидати от цяла България и чужбина, които желаят да развиват идеи и проекти по основните теми на Академията: устойчиво развитие на средата около нас, здравословен живот и безопасност, технологични иновации за устойчиво развитие. Академия "Иновация в действие" завършва с конкурс, в който ще бъдат оценени проектите на участниците, развити по време на работните сесии.

Авторите на трите най-добри проекта ще получат като награди допълнителни възможности за обучение. Първа награда е пълна стипендия за лятна програма в Solvay University в Брюксел през август 2015. Втора - пълна стипендия за магистратура "Иновации, предприемачество и финанси" във ВУЗФ, която стартира през ноември 2015. Трета награда е пълна стипендия за курс по иновации на The Business Institute.

На 18 май наградените ще бъдат определени от жури с почетен председател Н.Пр. Аник Ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България, и председател г-н Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди". Отличените в Академия "Иновация в действие" ще получат възможност да имат личен ментор за период от шест месеца. Ментор на участника с първа награда ще бъде г-н Номикос.

"Солвей Соди" АД е едно от най-големите индустриални предприятия в България и най-големият завод в Европа за синтетично производство на калцинирана сода с номинален капацитет от 1,5 млн. тона сода годишно. Дружеството е един от най-големите инвеститори в България, осигуряващ 1% от националния износ.

"Солвей Соди" е част от международната химическа група "Солвей". Един от най-значимите проекти на "Солвей" е създаването на Solar Impulse (Солар Импулс) - самолет, проектиран да лети със слънчева енергия, без да използва гориво и да причинява вредни емисии. Solar Impulse е единственият "слънчев" самолет в света. Още от 2004 г. "Солвей", като водещ технологичен партньор и главен спонсор на проекта, го подкрепя, предоставяйки опита на своите инженери с 11 продукта, с около 20 приложения и с общо над 6000 части. В началото на март т. г. Солар Импулс стартира първия си полет около света.