При грешна данъчна декларация няма да има отстъпки

Портфейл

27-04-2015, 05:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отстъпка от 5% могат да получат само хората, които са подали декларациите си по интернет в срок до 31 март.

Липсата на срокове за обработка на данъчните декларации за доходите, подадени по електронен път, може да коства отстъпката от 5% от налога, която получават изрядните платци, оплакаха се данъкоплатци пред „Труд“.
Това е така, тъй като при грешка, открита след срока за плащане с отстъпка, данъчно задълженото лице трябва да подаде нов формуляр.
В този случай софтуерът не приема декларацията като подадена навреме за ползване на отстъпка и не я калкулира. Така се оказва, че дори ако става дума за малка грешка, която не променя крайната дължима сума, хората трябва да доплатят петте процента.
От Националната агенция по приходите обясниха, че когато човек подаде декларация на хартия, служителите от ведомството имат срок от 30 дни, за да ги обработят. В случай че открият грешка, те се обаждат на подателя, за да я коригира. Обичайно няма санкции, освен ако грешката не е твърде груба и манипулативна.
Ако обаче подадете декларацията си през интернет, системата няма срок на проверка и трябва да се изчака служителите на НАП да я направят. Софтуерът не допуска да подадете декларацията си с груби грешки, но пропуска нефаталните като объркани редове например, обясниха от НАП.
Според правилата на данъчните тази година отстъпка от 5% могат да получат само хората, които са подали декларациите си по интернет - чрез ПИК или чрез електронен подпис в срок до 31 март.
Така на практика дори и да сте подали навреме декларацията, но се окаже, че има нещо сбъркано в нея след този срок, трябва да платите без отстъпка. В случай че не платите загубената си отстъпка в срок до 30 април, върху сумата започват да се начисляват лихви.
Към 22 април подадените по интернет декларации за доходите са 100 хил., показват данните на НАП, от общо 300 хил. До края на месеца данъчните очакват да бъдат депозирани още 200 хил. декларации. Хората, които имат ПИК, наброяват 270 хил. души.