17 са загиналите алпинисти на Еверест

Лавината след земетресението е била най-смъртоносната в историята на изкачванията на най-високия връх на планетата

Седемнайсет мъртви тела бяха изровени под лавината, паднала върху част от базовия лагер в подножието на Еверест след силното земетресение в Непал вчера, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Освен стотиците загинали в хималайската страна заради катастрофалния трус, тази лавина е била най-смъртоносната в историята на изкачванията на най-високия връх на планетата.

Освен 17-те загинали, 61 човека са били ранени от снежната маса, затрупала базовия лагер, каза Анг Черинг Шерпа, председател на Непалската алпинистка асоциация. По думите му заради лошото време едва днес от Катманду е отлетял първият хеликоптер да вземе ранени от лагера.

Сред загиналите под лавината е Дан Фрединбург, изпълнителен директор на "Google". Той заедно с други трима служители на компанията се готвел да изкачва върха.

Колегите му са невредими, но Фрединбург получил смъртоносна травма на главата, съобщи Ройтерс.

На лагери 1 и 2 над базовия лагер пребивават над 100 катерачи и всички са невредими и в безопасност, добави Анг Черинг Шерпа. По думите му евакуацията им обратно до базовия лагер ще бъде трудна, тъй като традиционният маршрут през ледника Кхумбу е блокиран.