Расистки скандал с новия филм на Адам Сандлър

12 ядосани индианци напуснали снимачната площадка на новата комедия

Около дузина актьори от индиански произход са напуснали в сряда снимачната площадка на новия филм на Адам Сандлър в знак на протест срещу осмиването на културата на апачите, включително и чрез имена на герои като Дъха на катерицата и Без сутиен. Актьорите останали силно обидени от грубите шеги в сценария на "Нелепата шесторка", пародия на класическия уестърн "Великолепната седморка".

Освен от подигравчийските имена, те възнегодували и от сцена с героиня, която клекнала и уринирала, докато пуши лулата на мира, както и неподходящо позициониране на перата на типи, пише Indian Country Today Media Network.

Във филма участват Адам Сандлър, Ник Нолти, Стив Бушеми, Дан Акройд, Джон Ловиц и Ванила Айс. Сандлър е съсценарист на лентата.

Участниците били осведомени при подписването на договорите си, че "Нелепата шесторка", която се снима в Ню Мексико, ще е хумористичен, но не расистки филм, казва актьорът Лорън Антъни пред изданието. „Затова и се съгласих, но в понеделник нещата на снимачната площадка започнаха да стават странни“, обяснява той.

Когато актьорите се оплакали, режисьорът заявил, че неуважението не е целенасочено и филмът е комедия.

Индианците изразяват несъгласие и от други несъответствия. „Предполага се да сме апачи, но всичко е толкова стереотипно, че изобщо не приличаме на апачи, а доста повече на команчи“, твърди Антъни.

Друга актриса – Алисън Йънг, разказва как продуцентите ѝ казали: „Ако сте толкова чувствителни, по-добре си отивайте“, след което тя се разплакала. „Предполага се това да е комедия, която те разсмива. Филм като този не бива да кара никого да се чувства така. Нищо не се е променило. Ние все още сме просто холивудски индианци“, казва тя.

От филмовата компания на Сандлър – „Хепи Мадисън Продакшънс“, отказват коментар.