Първанов поиска обединение на левицата

Портфейл

25-04-2015, 15:57

Снимка:

АБВ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

АБВ избира нов лидер

Ако сега не го направим, това означава левицата да загуби темпо, според лидерът на АБВ в оставка

На днешното вътрешнопартийно гласуване за лидер на партия АБВ председателят в оставка Георги Първанов отново подчерта, че държи на взаимодействието в лявото политическо пространство. Той има надежда за общи действия не само с оглед на местните избори.

„Това е не просто един начин левицата да има повече кметове и силно представителство в местната власт. Това е стратегически избор - ако ние сега не го направим, то това означава левицата да загуби темпо - и на президентските, и на парламентарните избори след това, когато и да са те”, заяви Първанов. Той изрази убеждение, че рано или късно обединението на левицата ще стане.

Относно предстоящите местни избори Първанов заяви, че основното за АБВ е да заложи на избираеми кандидатури - на фигури, които са известни с почтеност и професионализъм и доказани управленци. Той смята, че коалициите във вота за кметове и общински съвети ще бъдат доста по-разчупени около една или друга силна кандидатура. В голяма част от случаите АБВ ще участва основно със самостоятелни листи, изключение ще бъдат смесените листи.

След като гласува, председателят в оставка изрази положителното си мнение за прякото допитване. „Удовлетворен съм, че този пряк избор, първи по своя характер в левицата, е знак за необходимостта от пряка демокрация в отделните партии”, каза Първанов.

Според него, предстои все по-често да се избира партиен лидер по пътя на прякото допитване, както и да има вътрешнопартийни референдуми по отделни теми. „Вътрешнопартийният вот, който се провежда днес на територията на цялата страна, е свързан с политиките, които партията развива, с мястото на АБВ в управлението и с мястото на партията в държавната политика като цяло”, каза още Георги Първанов.