Българите най-нещастни в Европа

Общество

25-04-2015, 09:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Швейцария оглавява класацията

България е на 134-то място в световната класация за щастието, оценяваща 158 страни по света. Швейцария оглавява третия годишен световен индекс на щастието, изготвян от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), която е инициатива на ООН, пише "Монитор". След Швейцария се нареждат Исландия, Дания , Норвегия и Канада.
Така страната, известна със своите шоколади, часовници, банки и чиста природа, изпреварва Дания, която бе първа в миналогодишната класация.
Непос­редствено преди България са Камерун (133-о място), Шри Ланка (132-ро място) и Малави (131-во място), а след нея - Египет (135-о място), Йемен (136-о място) и Ангола (137-мо място), се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията. Само 31% от българите се смятат за щастливи.
Най-нещастните страни според проучването са Того, Бурунди, Сирия, Бенин и Руанда.
Целта на доклада е да повлияе на политиката на управляващите, отбелязва Би Би Си. Проучването ползва данни на “Галъп уърд пол” (Gallup World Poll) и взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи. Нарастващото щастие се приема за точен измерител на социалния напредък и за цел на обществената политика, се посочва в доклада.
България на 134-то място в света и на последно в ЕС по усещането за щастие, показва класацията за периода 2012-2014 година. Спрямо периода 2005-2007 г. България е отчела подобрение в индекса си с 0.375 пункта и се нарежда на 33-то място в класацията за промяната в усещането за щастие. В тази класация на първо място е Никарагуа с +1.121 пункта, а последна – Гърция с -1.470 пункта.