Всички магистрати ще минават проверка за почтеност

Общество

25-04-2015, 08:41

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще има достъп до банковата и данъчната тайна, включително на главния прокурор и на шефовете на върховните съдилища

Всички съдии, прокурори и следователи ще бъдат проверявани за почтеност, пише в. "Сега". Проучването ще включва не само дали доходите им съответстват на начина им на живот и за конфликт на интереси. Ще се засичат индикации за корупционно поведение като например дали социалните им връзки не влияят на професионалното им поведение и актовете, които постановяват. Проверяващите ще имат достъп до банковата и данъчната тайна на магистратите по специален ред, така че да се запознаят с всички факти. Освен това за тези проучвания имунитет няма да имат главният прокурор, шефовете на двете върховни съдилища, както и висшите магистрати.

Това разказа пред "Сега" министърът на правосъдието Христо Иванов. Идеята е т. нар. звено "интегритет" да бъде създадено към Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) или към самия съвет. В предложенията за изменения в конституцията е предвидено подобни проверки да бъдат изрично възложени на ИВСС. Ако те не бъдат приети, остава възможността звеното да бъде предвидено към съдебния съвет с промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ). От министерството вече са готови с идеите за корекции в съдебния закон, но изчакват поправките в основния закон да бъдат внесени в НС, за да съобразят ЗСВ с тях. Предложението за звено "интегритет" е част от разработените от министерството промени в ЗСВ, то беше и една от мерките в стратегията за продължаване на съдебната реформа.

Детайлите за това как ще се правят проверките ще бъдат уредени в съдебния закон. Ще бъде разработена и специална методология, която стъпва на световния опит. "Целта е да въведем неизбежни периодични проверки за почтеност, които ще вървят заедно с атестациите в съдебната система, както и ще се правят по конкретен повод. Така всеки магистрат ще е наясно, че ако животът му не съответства на стандартите за професионално поведение или независимост, рано или късно някой неизбежно ще анализира дали има легитимно обяснение. Има цял кръг от отношения, в които човек попада и които го излагат на риск за определени зависимости. И пречупени през поведението му по конкретни дела, могат да повдигнат въпроси", каза Иванов.

Министърът е категоричен, че проверките за почтеност могат да бъдат правени само от органи на съдебната власт, за да не бъде засегната независимостта на магистратите и да не се превръщат в нов инструмент за поставяне в зависимост. "Имаме готовност да осигурим финансирне по Оперативна програма "Добро управление", както и чрез сътрудничество със Световната банка да разработването на методиката за проверките, както и с обучението на експертите."

И сега всички магистрати са длъжни всяка година да декларират имотното си състояние пред Сметната палата. Попълват и декларации за конфликт на интереси. Никой обаче не прави проверки на декларациите и не засича информацията от тях с наличната в другите регистри.

НА СЪД

Министър Христо Иванов е обжалвал пред Върховния административен съд отказите на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева и следователя Петьо Петров. Подобен отказ на практика пресича възможността да се реализира дисциплинарна отговорност, без дори да се направи проверка на налични категорични факти, се казва в жалбата. Иванов два пъти внася предложения за наказание на Янева заради нарушения при разрешаването на специални разузнавателни средства по разработката "Червей". За Петров се търсеше наказание заради действията му по делото за корупция "Цонев-Сантиров-Попов", определени от върховния съд като провокация към подкуп.