Прокуратурата проверява дали е предлаган подкуп на военния министър

Крими

25-04-2015, 08:31

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност

Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления се е самосезирало след интервю на военния министър Николай Ненчев пред "Сега", че му е предлаган подкуп. От държавното обвинение ще направят проверка на твърденията му, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
"На 24.04.2015 г., във вестник „Сега“ е публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29“. В него министърът излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти“ при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети. Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат“. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност.
До настоящия момент Николай Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърдяното предлагане на подкуп, въпреки задължението за това на всяко длъжностно лица, съобразно чл. 205 ал. 2 НПК.
С оглед изложеното от министъра на отбраната за отправено към него предложение за подкуп, Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления започва проверка. В хода й ще бъдат снети обяснения от Николай Ненчев, след което ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, вкл. и относно оферти за поддръжката на авиационна техника във ВВС. Предмет на проверка ще бъдат и твърденията за отправени заплахи, с оглед евентуално престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 1 НК /закана с убийство/, извършено спрямо министъра на отбраната", пише в съобщението на прокуратурата.