Дъб-футболист стана Европейско дърво на годината

Играчите са се научили да използват дървото, за да завършват своите подавания в мачовете

Дъб, който расте насред футболно игрище в Естония, беше официално отличен за Европейско дърво на годината 2015. На церемонията, проведена на 20 април тази година в Брюксел, Хейки Хансо, номинирал дървото, получи наградата от Стефан Стефанов, представител на номиниралите миналогодишния победител в конкурса – старият бряст от гр. Сливен, България.

150-годишният дъб от Естония е поникнал на място, което първоначално е било близост до малка спортна площадка. Когато площадката била разширена през 1951 г., дървото се озовало в центъра на футболен стадион. Легендата разказва, че с два трактора Сталинец са правени опити дъбът да бъде изтръгнат от земята, но кабелите все се късали - по него все още има следи от тях. Играчите са се научили да използват дъба-футболист, за да завършват своите подавания в мачовете. А дървото им дарява и сянката си по време на игра. 

Дъбът победител се намира в град Ориссааре, на остров Сааремаа в Естония. Негов подгласник в надпреварата тази година е Големият чинар в Тата, Унгария, а третото място заемат испанските Тополи на Ремолинар. Българският представител в Европейско дърво на годината 2015 – Чинарът от с. Арчар се класира на седмо място в гласуването с малко над 7 000 гласа.