Училищните автобуси разболяват децата

Свят

24-04-2015, 19:03

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Изследване доказа, че горивото е решаващо за отсъствията от час

Американски учени направиха изследване за това как качеството на горивото, което се използва в училищните автобуси, влияе върху здравето на децата. Подробните резултати са публикувани в Тhe American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

В изследването участвали 275 деца от училищата на щата Вашингтон, които редовно пътуват с училищен автобус. Учените наблюдавали здравето им от 2005-а до 2009-а г. През този период били анализирани 597 пътувания с 188 автобуса преди и след като започнали да използват дизелово гориво с ултраниско съдържание на сяра или биогориво.

Резултатите показали, че след като автобусите започнали да се движат с по-малко вредно гориво, здравословното състояние на децата значително се подобрило: те започнали да боледуват много по-рядко и осъствията им от час намалели. Особено забележимо смяната на горивото се отразила на честотата на заболяванията на белите дробове: те намалели средно с 16% и с 20-31% при учениците, страдащи от астма. Учените са убедени, че получените от тях резултати ще бъдат достатъчни, за да сменят местните власти горивото и автобусите с по-безопасни за детското здраве.