Швейцария е най-щастливата държава

Свят

24-04-2015, 16:34

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Световният индекс на щастието, изготвян от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN) е инициатива на ООН

Швейцария, която е известна с шоколадите, луксозните часовници, банките и ски курортите си, е и най-щастливата страна в света, според ново проучване, цитирано от Би Би Си, пише БТА.
Швейцария оглавява третия годишен световен индекс на щастието, изготвян от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), която е инициатива на ООН.
След Швейцария се нареждат Исландия, Дания, Норвегия и Канада. България заема 134-о място, като непосредствено преди нея са Камерун (133-о място), Шри Ланка (132-ро място) и Малави (131-во място), а след нея - Египет (135-о място), Йемен (136-о място) и Ангола (137-мо място), се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията. Най-нещастните страни според проучването са Того, Бурунди, Сирия, Бенин и Руанда. Целта на доклада, който обхваща 158 държави, е да повлияе на политиката на управляващите, отбелязва Би Би Си.
Проучването ползва данни на Галъп уърд пол (Gallup World Poll) и взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.
Нарастващото щастие се приема за точен измерител на социалния напредък и за цел на обществената политика, се посочва в доклада.
Все повече национални и местни власти използват данните и проучванията за щастие в търсенето на начини, които да помогнат на хората да живеят по-добре, се отбелязва още в документа, цитиран от Би Би Си.
Мрежата за решения за устойчиво развитие е съставена от хора от академичните среди, правителствата и частния сектор.
Първият доклад за световното щастие е публикуван през 2012 година.