Отбелязваме 107 години от арменския геноцид

Арменската църква канонизира жертвите на геноцида

Масовите убийства на арменците християни започват точно преди 107 години в Османската империя.

На 24 април 1915 година, в разгара на Първата световна война, младотурският режим решава да изсели масово арменското население от вътрешността на Анадола в пустинните райони на Близкия Изток. По пътя си беззащитните арменци са подложени на масови мъчения и убийства. Над 1 милион и половина арменци губят своя живот. Тези хора са станали жертва на лошите условия по време на Първата световна война, казват от Турция и не признават за зверствата. От своя страна Анкара оспорва цифрата от 1 милион и половина и изтъква, че жертвите са по-скоро около 200 000 души.

Първият геноцид на 20-и век бива признат от все повече държави по света. Началото на този процес е поставено през 1987 г. с решение на Европейския парламент. През 2001 г. във Франция със закон геноцидът над арменския народ е признат. Примерът на Париж е последван от около 20 държави, сред които Русия и Ватикана. Папа Франциск нарече кървавата разправа над християните арменци в Османската империя "първият геноцид на 20-ти век". В отговор на последвалата остра критика от Анкара папата отбеляза: "Не можем да мълчим за това, което сме видели и чули".

Арменската църква канонизира жертвите на геноцида. Церемонията, която се превърна в най-голямата канонизация в историята, се проведе ден преди отбелязването на 100-годишнината в близост до столицата Ереван в един от най-старите християнски храмове в света.