Нова надежда: Маймуни с ебола оздравяха

Лечението, известно като TKM-Ebola-Guinea, подействало за 28 дни

Експериментално лекарство е излекувало маймуни, заразени с вируса ебола, съобщи BBC, позовавайки се на американски учени.

Лечението, известно като TKM-Ebola-Guinea, се насочва към щама Макона на вируса, причинил смъртоносната епидемия в Западна Африка.

Трите маймуни, които са получили лечение с експерименталното лекарство, са здрави. Те са го приемали в продължение на 28 дни. Докато три нелекувани маймуни са умрели девет дни след като са били заразени с щама.

Учените предупредиха, че ефикасността на лекарството не е доказано при хора.

Все още няма създадени лекарства или ваксини против ебола, за които категорично да е доказано, че работят при хората.

Резултатите от тестове с хора се очаква да бъдат готови през втората половина на 2015 г.

Блокиране на гена

Лекарството, произведено от Tekmira Pharmaceuticals, би могло да се адаптира и да се насочи към всеки щам на вируса, коментира един от учените, които го разработва. По думите възможно е да бъде произведено за най-малко осем седмици.

Лекарството работи като блокира специфични гени, които спират вируса да се репликира.

Времето, за което може да бъде произведено TKM-Ebola-Guinea съвпада с времето, необходимо да се създаде и ZMapp - друго експериментално лекарство, което лекува маймуни с различен щам на вируса ебола.

От март 2014г. повече от 10 602 са докладвани, че са починали заради болестта от шест държави - Либерия, Гвинея, Сиера Леоне, Нигерия, САЩ и Мали.

Общият брой на докладваните случаи е повече от 25 556 души.

Това е най-смъртоносната епидемия от ебола, откакто е открита болестта през 1976.