Москов даде заден за лимитите на болниците

Здравното министерство ще реши проблемите с връщането на онкоболни

Министерство на здравеопазването ще инициира промени в методиката за плащане на медицински дейности, като така ще реши проблемите с връщането на онкоболни.
В последните дни редица онкоболници алармираха, че бюджетът за скъпоструващите медикаменти се изчерпва и има проблеми с лимитите.

Здравният министър д-р Петър Москов обясни пред депутатите от ресорната комисия, че на места има обективни причини за напрежение в системата и пример за това е именно болницата в Благоевград, откъдето се оплакаха, че парите за онколекарства са изчерпани на 21 април.

Напрежението и произтичащата от методиката проблематика идвала от това, че през декември миналата година в Благоевград почнало да функционира ново звено по лъчетерапия, което имало и пациенти, но не било отчетено за тази година. Москов обеща, че следващия вторник на заседание на Надзорния съвет на НЗОК подобни проблеми ще търсят решението си.

Нежелание на ръководството по места да се раздели с практиките на управление досега, отчете като проблем в някои болници министър Москов. „Никой, най-малко аз, ще поддържам тезата, че методиката на твърди лимити е добро решение. Навсякъде, където забележим обективна причина за напрежение, ще се гледа и ще се обсъжда”, ангажира се той.

По думите му, повечето болници се преструктурират и влизат в параметрите, те са приемливи и възможни. „Така или иначе несъвършеното нещо, свързано с лимитите, ще бъде разгледано. Министерството ще инициира частични промени в методиката, касаещи родилките, хемодиализата и пациентите на интензивно лечение”, обеща Москов.

„Невъзможността за онколекарствата в момента е свързана с невъзможността днес да гласувате инструмент на държавата да се справя с това нещо. Отговарям на блиц контрол, защото депутатите прецениха, че това е по-важно от приемането на Закона за здравното осигуряване на второ четене”, обърна се с упрек министърът към народните представители.