Близо половината от ромските деца не ходят на училище

Общество

23-04-2015, 15:29

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

28 на сто от ромчетата изобщо не посещават учебните занятия

49,5% от ромските деца не посещават училище. Мрачната статистика представи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от 24 часа. По думите й, 28 на сто от ромчетата изобщо не посещават училище, а останалите около 21% са учили до 4-и или до 7-и клас, след което напускат образователната система.

„49,5% от децата на ромите не посещават училище и са изключени от общественото развитие, от социалната среда. 28% не посещават изобщо, а останалите до 49,5% са учили до 4-и клас, до 5-ти или до 7-и клас и напускат училището. Това означава, че те просто нямат необходимите компетенции, за да може да се включат на пазара на труда, да бъдат полезни за себе си и за обществото”, обясни Такева.

Тя предложи мерки за справяне с отпадането на деца от малцинствата от образователната система:

„В детската градина задължителното посещение да бъде от 4 години и това трябва да го реши законодателят. Другото нещо, което трябва да се направи, е социалните помощи да не се дават на родители, които нямат отношение към спазването на законите в държавата, т.е. когато детето му ходи на училище, родителят да получава детските надбавки, но когато детето не ходи на училище, тогава детските надбавки да се получават в училище, за да може там детето да бъде обгрижвано”.

Янка Такева беше категорична, че има родители, които притискат учителите да не пишат отсъствия на децата им, за да получават детски надбавки.

„По закон е така - ако детето има пет неизвинени отсъствия, родителят не получава детските надбавки, но се получава така, че родителите изнудват директорите и казват, че ако не им дадат бележка, няма да изпращат детето си на училище или ще го преместят в друго училище”, каза още Янка Такева.