Депутатите отново се скараха заради арменския геноцид

Политика

23-04-2015, 12:11

Снимка:

© Sofiautre.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Разглеждането на декларацията за признаването на геноцида пак се отлага

С процедурни хватки и скандал започна денят в Народното събрание, предаде 24 часа. Управляващото мнозинство се постара да не се стигне до разглеждане на декларация на българския парламент, с която България трябва да признае арменския геноцид в Османската империя.

Декларацията, предложена от „Атака”, трябваше да бъде първа точка в дневната програма на депутатите за петък. Такова решение взе вчера мнозинството в пленарна зала при гласуването на седмичната програма.То бе прието до голяма степен изненадващо и след прегласуване, като при първото гласуване искането за включване на подобна декларация в дневния ред бе отхвърлено.

Днес в пленарната зала настъпи обрат. По искане на Реформаторския блок и ГЕРБ две други точки бяха преместени като първа и втора за утрешното заседание. Така декларацията за арменския геноцид остана едва трета в дневния ред.

Румен Христов от Реформаторския блок предложи първа точка в дневния ред за утре да стане разглеждане на закона за земеделските земи, а след него Менда Стоянова от ГЕРБ предложи точка 2 да станат промените в закона за финансовите инструменти. Утрешното пленарно заседание пък ще продължи само два часа, тъй като в 11:00 часа започва редовният петъчен парламентарен контрол.

Включването на тези две точки преди точката за арменския геноцид бе подкрепено и от част от партиите, които вчера гласуваха „за” включването на декларацията в дневния ред. Проф. Станислав Станилов от „Атака” изригна, като обяви, че действията на управляващите са скандални.

„И друг път се е случвало по подобни проблеми управляващите да се отмятат от думата си и от гласуванията си. Не знам кой на кого се е обаждал по телефона и откъде, за да се принизи този акт. Искам да ви кажа, че това е страхотен позор”, обяви от трибуната депутатът Станислав Станилов.

Включването на поправките в Закона за пазарите на финансови инструменти бе защитено от Менда Стоянова от ГЕРБ с аргумента, че тези промени се бавят от много време, а до края на април „публичните дружества са поставени в невъзможност да си вършат работата и да съществуват”.

Утре е денят на поклонението пред арменските мъченици, загинали от геноцида - 1,5 млн. души, каза Станилов. Той припомни, че вчера декларацията е включена неслучайно като първа, за да може да се стигне реално до нейното разглеждане. „Защо подменяте точката? Скандално я подменяте, защото много добре знаете, че утре в Ереван се събират главите на европейските държави. Там ще бъде и г-жа Меркел, а вие подменяте точката в дневния ред, това е скандално”, настоя той.