Правителството на Гърция панически търси пари

Свят

23-04-2015, 12:11

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За периода май-юни дупката във финансите на страната ще бъде в размер на 5,2 млрд. евро.

Новото гръцко правителство трескаво търси пари, за да покрие този месец финансовите задължения на държавата; голяма част от нуждите на касите ще бъдат компенсирани от наличния паричен ресурс на държавни предприятия и осигурителни каси; кабинетът Ципрас говори и за вътрешно кредитиране, съобщават гръцките вестници, цитирни от БТА.

В. "Етнос" коментира, че правителството е подело истинско състезание за намиране на средства, за да плати заплати и пенсии и да покрие разходите на държавата.

Управляващите са изготвили харта с всички задължения на държавата до края на юни.

В. "Имерисия" твърди, че за периода май-юни дупката във финансите на страната ще бъде в размер на 5,2 млрд. евро.

Всичко това се случва в момент, когато текат интензивни преговори между правителството и кредиторите на страната, на които се възлагат надежди за деблокиране на част от транша за Гърция, възлизащ на 7,2 млрд. евро.

В. "Нафтемборики" пише, че преговорите продължават и че целта им е да бъде скъсена дистанцията между страните и да се стигне до взаимно изгодно споразумение. Желанието е това да стане даже до 30 юни, когато изтича срокът на текущото спасително споразумение за Гърция.

Правителственият говорител заяви, че кабинетът прави всичко необходимо, за да бъдат изплатени заплатите и пенсиите в държавата за този месец.

Общинските власти в южната съседка, които бяха призовани да прехвърлят наличните си парични ресурси в централната банка на страната, за да станат тези плащания, първоначално се разбунтуваха и противопоставиха на решението на правителството, но изглежда, че компромис ще бъде намерен, коментират анализаторите.

Вторият финансов министър в правителството Димитрис Мардас вчера обяви, че в момента има дефицит и не достигат 350-400 млн. евро, които трябва да бъдат намерени до 27 април, за да бъдат покрити нуждите на държавата, в това число за изплащане на заплати и пенсии.

Всички издания информират още, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е повишила с още един милиард и половина евро тавана на спешното финансиране за гръцките банки. Таванът на механизма за ликвидна помощ, известен със съкращението ЕЛА (ELA), вече е 75,5 милиарда евро.

От февруари ЕЦБ, която всяка седмица преразглежда отпусканата сума, подпомага гръцките банки само по тази линия.