Премахват фиктивните медицински прегледи

Спорт

23-04-2015, 11:58

Снимка:

LAP.bg

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Повечето прегледи, са проформа. Отиваш при личния лекар, бие ти печат, а дали те е прегледал, не е ясно, казва спортният министър Красен Кралев в интервю за BGathletic.com

Задължителните медицински прегледи на спортистите често са фиктивни. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев и разкри в интервю за BGathletic.com как тази вредна практика ще бъде премахната.

„Няма регламент за проблем, който съществува от 13 г., и касае спортните лечебни заведения. Никой не му е обърнал внимание досега. Съгласно Закона за физическото възпитание и спорт задължителните медицински прегледи на спортистите трябва да се извършват в спортни лечебни заведения, определени от Министерството на младежта и спорта и Министерството на здравеопазването. Записано е в Закона, но не са определени. Решение на Министерски съвет за определяне на лечебни заведения, като спортни такива, липсва. Т.е. всеки един преглед, който се прави, поне повечето прегледи, са проформа. Отиваш при личния лекар, бие ти печат, а дали те е прегледал, не е ясно. Това нещо го забелязахме и започваме работа с колегите от здравеопазването”, каза Кралев пред BGathletic.com.

Определянето на спортни лечебни заведения ще задължи състезателите да извършват цялостни прегледи при специалисти и с неоходимата апаратура за хора, извършващи големи натоварвания.