Хванаха горски, попълнил неверни превозни документи

Виновно скрил обема и категорията дървесина

Нарушения при превозването на дървен материал откриха служителите на Югозападно държавно предприятие. Дървесина, транспортирана без количеството да отговаря на написаното по документи, е открита при проверките, които текат от два дни от Югозападно държавно предприятие -Благоевград. По време на акцията горските служителите проверяват не само тежкотоварните превозни средства, но и автомобилите. Проследява се още как дървеният материал се транспортира от горите до крайните потребители, а целта е да се ограничи незаконната сеч.

Дали количеството на превозвания дървен материал отговаря на описаното по документи се проверява на място, като се измерва обемът на натовареното количество и се сравнява с написаното на документа. Ако няма документ, който да докаже произхода на дървесината, се конфискува не само стоката, но и превозното средство. Само за два дни от акцията горските служители са проверили 20 коли и камиони, превозващи дървен материал.

Пламен Бързачки превозва дървен материал от Самоков за благоевградското село Зелен дол. След проверка инспекторите от Югозападното държавно предприятие установиха няколко нарушения, свързани с товара му. Най-сериозното от тях е, че описаният в превозния билет асортимент дървесина не отговаря на превозвания. “В превозния билет пише, че са натоварени дърва за огрев. Дървета с диаметър над 14 см минават в друга категория дървесина, не са дърва за огрев, което ще рече, че нашият служител е занижил оценката на дървесината”, поясни инж. Юли Сираков – старши експерт в Югозападно държавно предприятие.  Шофьорът е категоричен, че в случая няма вина и не трябва да му се търси сметка.

“В случая е виновен нашият служител, който е натоварил дървесината и е направил оценката на дървесината. Контрагентът, който е изкупил дървесината, няма вина за това, но съответно служителят, който е натоварил дървесината, ще си понесе наказанията – административни наказания”, каза  инж. Юли Сираков.

Другото нарушение е, че служителят от Горското стопанство в Самоков не е отбелязал обема на дървения материал на един от отрезите, което е задължително изискване при транспортиране на строителна дървесина.

Акцията на Югозападно държавно горско предприятие ще продължи за неопределено време, информира още БНТ.