Европейските лидери заседават извънредно в Брюксел

Свят

23-04-2015, 08:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Търсят се начини за облекчаване на миграционния натиск

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз /ЕС/ се събират на извънредно заседание в Брюксел, по време на което ще търсят начини да облекчат миграционния натиск и да предотвратят нови трагедии в Средиземно море. Срещата беше свикана, след като преди дни там отново загинаха стотици, при опит да влязат в Европа, съобщава БНР.

Целта на ЕС е да се обсъди как могат да се изкоренят причините за миграция, сред които са бедността, военните действия и неспазването на човешките права. Това обаче няма как да стане в обозримо бъдеще, затова на срещата ще се мисли предимно по варианти, които могат да дадат резултат в кратки срокове.

На прицела на ЕС ще бъдат поставени финансирането и плавателните съдове на трафикантите, говори се дори за възможна военна операция срещу тях. Ще се обсъжда още как да бъдат подсилени с пари, хора и техника операциите на Евросъюза по издирване и спасяване в Средиземно море.

Заседанието ще започне с минута мълчание в памет на хилядите загинали, и ще бъде предшествано от погребален марш по улиците на Брюксел. Организира го международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл" с искане Европа да направи повече. Очаква се в проявата, която ще завърши пред сградата на Европейския съвет, да се включат стотици активисти и имигранти.