Евтините лекарства поскъпват

Общество

23-04-2015, 08:02

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Генеричните компании против отстъпките на калпак

Различно ценообразуване за генерични и иновативни лекарства обмисля здравното министерство (МЗ). Това обаче ще доведе до поскъпване на по-евтините медикаменти с рецепта, пише standartnews.com. Идеята е цената на генеричните да се определя като средноаритметичната от трите най-ниски в ЕС, а не да се взема автоматично най-ниската, обясни здравният министър д-р Петър Москов.

По този начин леко ще се повиши крайната цена на евтините медикаменти. Увеличението обаче ще важи само ако се сключи споразумение за контрол на разходите за медикаменти със здравната каса, допълниха от МЗ. Неговото въвеждане е заложено в промените на Закона за здравно осигуряване (ЗЗО), които се гледат днес в парламента. Идеята е в споразумението да се предвижда колко пари НЗОК ще дава за лекарства за 3 г. Ако те се надвишат, индустрията ще трябва да върне разликата на държавата. В противен случай ще се въведат задължителни отстъпки от 2 до 15% върху всички медикаменти на компаниите, които са по каса.

Генеричните фирми обаче не са съгласни. "Трябва да има контрол над разходите, но той трябва да е прецизиран", заяви председателят на "БГФармА" Николай Хаджидончев. Причината е, че средната реимбурсация е 25%, ако се дадат отстъпки, тя ще падне до 15% и няма да има смисъл от продажбата на лекарствата. Ако те се изтеглят от пазара ни, автоматично ще се вдигнат цените обаче на останалите.

Според Москов проблеми няма, защото реимбурсацията на практика ще се повиши от 25 на 100% за най-евтините лекарства. "Идеята ни е да плащаме напълно за базовите терапии", обясни д-р Москов. Според него няма проблем и генеричните фирми да връщат пари, защото сумите за тях няма да са големи. "Изчислихме, че най-голямата българска генерична компания за миналата година би трябвало да върне 370 000 лв.", каза министърът. Въпреки разясненията и успокоенията обаче, генеричните компании настояват за промени на промените в ЗЗО.