ЕС обвини официално "Газпром" за злоупотреба с влияние в Източна Европа

Свят

22-04-2015, 15:44

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Компанията се притеснява не толкова от глобата, а че може да бъде принудена да позволи по-голяма конкуренция на енергийния пазар в ЕС.

Европейският съюз обвини руския газов гигант „Газпром" в злоупотреба с доминиращо положение на енергийния пазар в Източна Европа, съобщават световни агенции, цитирани от БТА.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер заяви, че поведението на „Газпром" в страни членки на ЕС в Централна и Източна Европа, където понякога руската компания почти напълно контролира газовия пазар, води до злоупотреба с положението на компанията.

„Всички компании, които действат на европейския пазар - без значение дали са европейски или не - трябва да играят по правилата на ЕС", добави еврокомисарят.

Тя поясни, че разследва ценовите политики на „Газпром" в страните членки на Европейския съюз в Източна Европа - от Естония на север до България на юг. Става въпрос за господстващо положение в 8 държави в Източна Европа (България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия).

„Опасявам се, че „Газпром" нарушава антитръстовите правила на Съюза като злоупотребява със своето господстващо положение на пазарите на газ в ЕС. Смятаме, че е възможно той да е създал изкуствени пречки, възпрепятстващи свободния поток на газ от някои страни от Централна и Източна Европа към други, което вреди на трансграничната конкуренция. Поддържане на разделени национални пазари на газ също така е позволило на „Газпром" да налага цени, които на този етап считаме за несправедливи. Ако опасенията ни се потвърдят, „Газпром" ще трябва да понесе правните последици от своето поведение", отбеляза още еврокомисарят.

Оплакванията на Брюксел са в три направления:

„Газпром" налага териториални ограничения в споразуменията си за доставка с търговци на едро и някои промишлени клиенти в горепосочените страни. Тези ограничения включват забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия (клаузи за местоназначение). „Газпром" използва и други мерки, които предотвратяват трансграничния поток на газ, като задължава търговците на едро да получават съгласието на „ Газпром", за да изнесат газ и отказва при определени обстоятелства да променя мястото, където трябва да се достави газа. Комисията счита, че тези мерки пречат на свободната търговия с газ в рамките на Европейското икономическо пространство (ЕИП);

Тези териториални ограничения могат да доведат до по-високи цени на газа и позволяват на „Газпром" да провежда несправедлива ценова политика в пет страни от ЕС (България, Естония, Латвия, Литва и Полша), като налага цени на търговците на едро, които са значително по-високи в сравнение с разходите на „Газпром" или с референтни цени. Тези несправедливи цени се дължат отчасти на ценообразуващите формули на „Газпром", по които цените на газа в договорите за доставка се индексират по цените на кошница от петролни продукти и които неоправдано облагодетелстват „Газпром" от неговите клиенти;

Възможно е „Газпром" да използва своето господстващо пазарно положение като поставя доставките на газ за България и Полша в зависимост от получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктура за пренос на газ. Така например, доставките на газ са били поставени в зависимост от инвестиции в проект за газопровод, подкрепян от „Газпром", или от съгласието „Газпром" да засили своя контрол върху даден газопровод.

Руската компания има 12 седмица да отговори на изложението на възраженията на Брюксел. Компанията може да поиска и устно изслушване, за да представи своите аргументи. Комисията ще зачете в пълна степен правото на защита на „Газпром" и ще разгледа внимателно неговите коментари преди да вземе решение. Изпращането на изложение на възраженията не предрешава крайния изход от разследването.

Припомняме, в понеделник източници разкриха, че антимонополният регулиращ орган на ЕС планира повдигане на антитръстови обвинения срещу руската държавна газова компания.

Европейската комисия започна официално разследване на бизнес практиките на „Газпром" в някои източни и южни европейски страни през 2012 година.

„Газпром" е най-големият външен доставчик на природен газ за ЕС.

Компанията може теоретично да бъде глобена с повече от 10 милиарда евро, но основното притеснение на "Газпром" е, че може да бъде принуден да позволи по-голяма конкуренция на енергийния пазар в ЕС.

Няма законоустановен срок, в който Комисията следва да приключи антитръстови разследвания на антиконкурентно поведение.

Миналата седмица ЕК официално обвини Google в незаконни монополистични практики.