Парламентът открива новата сесия с конституционни вълнения

Политика

22-04-2015, 08:23

Снимка:

bg.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Приоритет за управляващите ще са промените в Закона за референдумите с оглед на предстоящото допитване за задължителното гласуване наесен

С откриването на новата парламентарна сесия днес започват консултациите между политическите партии за промените в конституцията, необходими за провеждането на съдебната реформа, пише в. "Сега". В ГЕРБ вече са готови с текстовете на законопроекта, съобщи шефът на правната комисия Данаил Кирилов. Предложенията ще бъдат внесени в НС до 3-4 дни, след като приключат разговорите. Те предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет на две камари - съдийска и прокурорска, и предсрочното прекратяване на мандата на сегашния ВСС. Министърът на правосъдието Христо Иванов също ще проведе разговор с политическите сили по съдебната реформа и конституционните изменения, стана ясно преди дни. За ремонт на основния закон по бързата процедура е нужно мнозинство от 180 депутати. Процедурата може да се задейства и с подкрепата на 160 парламентаристи, но ще отнеме близо половин година.

В дебата вчера се включи и бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, който разкритикува предложената съдебна реформа и определи готвените конституционни промени като "сценарий, съшит с бели конци" за овладяване на съдебната система. Той подкрепи разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска камара, но не и намаляването на мандата му и премахването на тайното гласуване. Според бившия депутат от БСП, който е сред авторите на конституцията, управляващите нямат опит и "са се оплели като пиле в кълчища".

Ако зад промените в основния закон се събере достатъчно мнозинство, внесените в парламента два проекта за изменения на Закона за съдебната власт ще претърпят редакция, уточни Данаил Кирилов. Ако консултациите приключат без успех, промените остават валидни.

Друг приоритет на мнозинството ще е да приключи безплодния дебат около поправките в Граждански процесуалния и Наказателно-процесуалния кодекс, започнал преди ваканцията. С тях се даваше възможност на главния прокурор да спира търговски сделки за 48 часа, както и да участва в граждански дела при съмнения за увреждане на държавния интерес. Промените минаха на първо четене, но преди окончателното им гласуване Реформаторският блок внесе свой проект, с който тези правомощия се прехвърляха към финансовия министър. За да оправят кашата, която сами забъркаха, управляващите ще доведат процедурата докрай и ще отхвърлят и двата законопроекта, довериха депутати от ГЕРБ.

Приоритетно за ГЕРБ ще е приемането на промените в Наказателния кодекс, свързани с транспортни престъпления, уточни Кирилов.

------НОВ ПРОЕКТ

Партията на Бойко Борисов подготвя и свой проект за промени в Закона за референдумите с оглед на предстоящото национално допитване за задължителното гласуване, електронния и мажоритарния вот. АБВ и РБ вече внесоха свои предложения, с които се намалява броят на задължителните подписи за свикване на референдуми и се сваля прагът за признаване на резултатите от вота. ГЕРБ умува върху нови процедурни правила за референдумите, които да са приложими и работещи, така че волята на гражданите да не е само за информация, поясни Данаил Кирилов.

Внесените от Патриотичния фронт изменения в Изборния кодекс най-вероятно няма да бъдат разгледани в близките месеци. Те предвиждат гласуването да стане задължително още за местния вот, както и вдигане на прага за разместване на листите. В ГЕРБ са за това изборните правила да не се пипат преди кметския вот наесен, за да не бъдат упреквани, че целят изгоден изборен резултат. Ако възникнат неразбории, герберите ще имат оправданието, че играят по правила, писани от БСП.

През новата сесия ще продължи обсъждането на второ четене на Закона за училищното образование, след като междувременно бяха внесени най-различни предложения за промени, сред които идеята на РБ за 20% безплатна квота в частните училища срещу държавното финансиране.