Купувачът на БТК за 1 евро е фантом

Общество

22-04-2015, 07:49

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Антимонополната комисия е помолила ДАНС и прокуратурата за съдействие

Купувачът на БТК и още няколко значими български фирми - инвестиционното дружество LIC33, се оказа фантом и не може да бъде открит от официалните власти, пише „Труд“. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която започна в края на март проверка на твърденията, че LIC33 е купила от Цветан Василев за 1 евро контролни дялове в БТК, военни заводи, медии и агенции, е пратила писмо на дружеството с искане за информация. То е изпратено до посочения на интернет сайта му адрес – 20, rue Cambon, 75001 Paris, но е върнато с клеймо от френските пощи „адресатът е непознат на посочения адрес“.
„Писмото пратихме на 30 март, а ни бе върнато на 14 април. До този момент не е постъпвало искане при нас за разрешение за тези сделки, както се изисква по закон. Не сме уведомени и от Европейската комисия LIC33 да са поискали разрешение от Брюксел. Изчакваме информация от закупените дружества, след което ще излезем с официално решение дали като резултат от проверката да образуваме производство“, казаха пред „Труд“ от КЗК.
Освен БТК сделките засягат „Дунарит“, „Авионамс“, „НУРТС България“, „Фърст Диджитъл“, ТВ7, ГАРБ и „Сана Спейс Хотел Хисаря“. Преди няколко седмици НАП наложи запори над акциите на повечето от тези дружества, предмет на сделката.
От снимка на „Гугъл“ на сградата, намираща се на парижкия адрес, се вижда, че това е четиретажна къща с луксозен магазин на партерния етаж и вероятно жилища или офиси на следващите етажи. Не се вижда табела с имената на фирмите или лицата, които живеят или работят там. Улица „Камбон“ се намира в сърцето на френската столица, близо до градините „Тюйлери“ и Лувъра, в район, известен със свръхлуксозни модни магазини. Малко по-надолу на същата улица са се намирали ателиетата на Коко Шанел.
„Труд“ изпрати вчера на компанията запитване какъв е актуалният й адрес. То бе пратено на мейла, посочен за връзка с пресата, но до редакционното приключване на броя не се получи отговор.
Шефът на LIC33 Пиер Луврие не е имал публични изяви от 24 март насам, когато той и екипът му дадоха пресконференция в София и заявиха, че са купили от Цветан Василев посочените фирми за 1 евро. Сайтът им не е обновяван оттогава. Освен това по-късно самият Цветан Василев заяви, че сделката с фирмата на Пиер Луврие е под условие първо да се платят дълговете на закупените фирми от около 900 млн. евро към затворената КТБ.
ДАНС и прокуратурата помолени за съдействие
От антимонополната комисия казаха пред „Труд“, че ще продължат с усилията си да получат информация за евентуалните сделки, свързани с фирми на Цветан Василев, и са се обърнали за съдействие към ДАНС и прокуратурата да им помогнат да издирят действителния адрес на дружеството.
До редакционното приключване на броя от ДАНС не коментираха дали са помогнали на КЗК, но по принцип агенцията няма правомощия да действа извън територията на страната.
От прокуратурата коментираха пред „Труд“, че при тях все още не е постъпвало официално запитване за съдействие от комисията по конкуренция.