С игра деца се запознаха с телефон 112

Важните уроци научиха с помощта на приказни герои

Със симулативни игри и практически ситуации дечица от ОДЗ "Радост” в Симитли научиха първи реакции - как да се пазят и спасяват при бедствие. Важните уроци хлапетата от "Радост” и филиал "Ян Бибиян” научиха с помощта на приказни герои, в които се превъплатиха актьори от Куклен театър. Учебно-практическата ситуация по пожарна и аварийна безопасност бе на тема "Телефон 112”.

С помощта на демонстрационни материали актьорите разказаха на децата колко внимателни трябва да бъдат, за да не предизвикват пожар и какво да правят в случай на извънредна ситуация. Децата се запознаха с телефон 112, на който трябва да звънят за спешна помощ в случай на неотложност при пожар или друго бедствие, застрашаващо здравето и живота им. Хлапетата с интерес гледаха как Лиско, Ежко и Мечо попадат в подобна ситуация и имат нужда от бърза специализирана помощ. В игри и закачки децата се запознаха и с професиите, свързани с опазването на живота и здравето на хората - пожарникари, полицаи, лекари, планински и водни спасители.

Насочвани от педагозите, след театъра във всички групи се проведе дискусия, а малчуганите от собствен опит разказаха различни случки от бита с печки за отопление или електрически уреди, запалки и кибрити, които не трябва сами да използват. А от симулацията на финала разбраха, че трябва да се опитат да излязат от задименото помещение, като държат мокра кърпа до устата и носа си, да бъдат приведени ниско долу, защото димът е горе, до тавана. Да не се отварят врати и прозорци по време на пожар, бързо да се организират и евакуират на безопасно място.

Децата на Симитли вече знаят, че със спешния телефон 112 шега не бива.