Въоръжени косовари превзеха македонски караулен пост

При нападението са взети като заложници четирима полицейски служители

Македонското Министерство на вътрешните работи официално потвърди, че 40 въоръжени лица тази нощ са превзели караулен пост недалеч от с. Гошинча, на границата между Македония и Косово.

Инцидентът е станал в 3,30 часа българско време. При нападението са взети като заложници четирима полицейски служители. Говорителят на македонското МВР Иво Котевски определи това нападение като "терористично нападение". Той съобщи още, че нападателите са били облечени с маскировъчни дрехи с емблемата на УЧК (албанското наименование на Армията за освобождение на Косово-АОК).

"Нападателите са отнели оръжието на полицаите и трима от тях са били поставени белезници. Четвъртият е бил бит", каза той. Нападението е било заснето от камери.

Ръководителят на групата е говорил на албански език чрез преводач, който пък е говорил на много лош македонски, изпълнен със сърбизми, и е заявил: "Ние сме от УЧК и предайте на Али Ахмети и Груевски, че те не могат да ви помогнат. Ние искаме собствена държава не признаваме Охридския договор и тук вече никой не може да дойде. Ако още веднъж ви намерим тук ще ви избием", съобщи Котевски.

Нападателите са счупили радиостанциите и телефоните на полицаите и дали половин час на служителите да напуснат караулката.

Според македонското вътрешно министерство хората са нахлули от съседно Косово и в момента се вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността. Започнало е разследване, което да разкрие подробностите около инцидента.