Увеличение на държавния дълг за миналата година отчете НСИ

Портфейл

21-04-2015, 14:48

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Дългът на страната за миналата година е 22,6 милиарда лева от БВП

Националният статистически институт (НСИ) отчита увеличение на дълга на страната ни към края на миналата година. Предварителните данни на НСИ сочат, че в края на 2014 г. държавният дълг е бил повече от 22,6 млрд. лева или 27,6 процента от Брутния вътрешен продукт. През 2013 г. той е бил 14,7 млрд. лева.

Дефицитът в държавното управление за 2014 г. е 2 337 млн. лева, или 2.8% от БВП.

Недостигът на средства в подсектор „Централно управление” е в размер на 2 473 млн. лева, което е 3.0% от Брутния вътрешен продукт.

Излишък, според данните, има в подсектор „Местно управление” от 74 млн. лева – 0.1% от БВП. Излишък реализира и подсектор „Социалноосигурителни фондове” в размер на 62 млн. лева.

На основание на Регламент на Съвета № 479/2009 за прилагане на Протокола за процедурата по прекомерен дефицит Евростат (ЕК) изрази резерви по отношение на качеството на данните, докладвани от България, в частта на секторната класификация на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и влиянието на изплатените гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка АД върху дефицита на сектор „Държавно управление”.

Евростат (ЕК) съвместно с НСИ ще обсъдят в следващите месеци третирането на този случай на базата на методологията на Европейската система от национални и регионални сметки ЕСС 2010 и Ръководството за държавен дефицит и дълг.

Статистическата информация за дейността на сектор „Държавно управление”, включително за дълга, дефицита и излишъка, се изготвя по хармонизирана методология на ЕС.

В изпълнение на Регламент на Съвета № 479/2009 за прилагане на Протокола за процедурата при прекомерен дефицит всяка държава членка предоставя на Евростат (ЕК) предварителни данни за дефицита/излишъка и дълга за отчетната година към 31 март на следващата година и окончателни данни – към 30 септември на следващата година.