Тъпчем се с 3 пъти повече антибиотици от западноевропейците

Общество

21-04-2015, 14:08

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Внимавайте с антибиотиците

Антибиотиците си отиват

Така се увеличава броят на инфекциите, които не се поддават на лечение с антибиотик

Три пъти повече антибиотици използват родните болници в сравнение с тези в развитите европейски държави. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от БНР. Според него, по този начин броят на инфекциите, които не се поддават на лечение с антибиотик, се увеличава. Повишава се и смъртността от тях, предупреди специалистът.

Данни на центъра по заразни и паразитни болести сочат, че резистентността към антибиотици у нас за последните 10 години е намаляла значително. Въпреки това проф. Кантарджиев смята, че са нужни още промени и то главно в болничната помощ.

Специалистът обясни, че резистентността към пеницилин на пневмококите е била 30 %, а сега е по-малко от 15 %. Това се дължало на правилната употреба на антибиотици. По думите на проф. Тодор Кантарджиев при посещение при лекаря медикът преценява дали е необходимо дали да изписва антибиотик или не.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести отчита като положителен факта, че все повече се използват микробиологичните изследвания. По този начин лекарите правилно се насочват кой е правилният антибиотик за даден микроб.

В болниците обаче въпросът не стоял по този начин. Там се изписвали два-три пъти повече антибиотици, отколкото в западноевропейските държави. От центъра по заразни и паразитни болести са изчислили, че по време на целия си болничен престой около 60 % от българските пациенти взимат антибиотик.