Ще можем да се придвижваме пеша на автопилот

Общество

21-04-2015, 12:11

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Пешеходецът ще може да избегне препятствия по пътя си, без да гледа пред себе си

Система за електрично стимулиране на мускул на крака позволява пешеходец да бъде направляван, без да следи пътя пред себе си, съобщава БТА.

„Гледай къде ходиш!” – много пъти сме чували тези думи от родителите си, а по-късно сме ги казвали на децата си. Проект на изследователи от университета в Хановер, Германия, обаче може би ще изпрати този израз в историята. Те са разработили система, чрез която пешеходецът може да избегне препятствия по пътя си, без да гледа пред себе си.

Изследователите са изхождали от виждането, че хората прекарват много време с вперен в екранчето на мобифона си поглед, за да проучат маршрута, и отделят по-малко време за изучаване особеностите на терена, тълкуват неправилно данните или са с отслабено внимание заради слушане на музика, телефонни разговори, изпращане и получаване на SMS-и.

Следователно е достатъчно да се установи връзка между инструкциите, които се появяват върху екранчето на мобифона, и тялото на пешеходеца, за да може то да се отклони от траекторията си, когато това е нужно. Именно това е целта на проекта, който вече бе изпробван.

Изследователите прикрепили чифт електроди към всяко от бедрата на 18 участници.

Електродите били прикрепени по-специално към шивашкия мускул Musculus sartorius, който сгъва тазобедрената и колянната става и завърта бедрото навън, а подбедрицата – навътре.

Електродите са командвани от разстояние посредством мобилна апликация. Тя позволява да се изпрати слаб електричен ток в мускула. Когато е стимулиран по този начин, мускулът предизвиква у пешеходеца отклоняване на траекторията надясно или наляво в зависимост от активирания електрод.

Всъщност прототипът не командва ходенето на пешеходеца, а по-скоро го ориентира в зависимост от препятствията пред него и маршрута. Тестове били извършени първо с участници със завързани очи в лабораторна среда. След това четирима души продължили тестовете в парк, на пътя, на морава, като били следени от създателите на прототипа.