Висш американски дипломат на посещение у нас

Политика

21-04-2015, 09:55

Снимка:

БНР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Няма информация за целта на визитата

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Ий е за втори път у нас в рамките на 7 месеца, съобщи БНР.

Хойт Брайън е част от екипа на заместник-държавния секретар Виктория Нюлънд - дясната ръка на Джон Кери, отговарящ за Източна Европа и Евразия. Няма информация за целта на посещението му в България, освен предварително анонсираният разговор в Министерския съвет на най-високо ниво с премиера Борисов.

Предишната визита в София на Хойт Ий беше през септември миналата година, часове преди президентът Обама да обяви разширяване на американските санкции срещу руската икономика и нови удари срещу „Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Тогава пратеникът на Държавния департамент каза пред „Хоризонт”:

„Важно е, според нас, да продължим санкциите, ако искаме да покажем на Русия, че няма да й се размине и не може да продължи по същия начин. И, ако Русия не се откаже, не изтегли войските си и не спре действията си в Украйна, трябва да сме готови да засилим икономическите санкции”.

Седмица след визитата на Хойт Ий през 2014 г., правителството на България взе решение за изпращане на оръжие в помощ на иракските кюрди в коалицията срещу ИДИЛ.