3,5 г ще лежи в затвора Октай Енимехмедов за нападението над Доган

Крими

21-04-2015, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Присъдата на ВКС е окончателна

Октай Енимехмедов трябва да лежи 3 години и половина в затвора за нападението над Ахмед Доган. Това реши окончателно Върховният касационен съд (ВКС),пише "Труд".
Магистратите потвърдиха изцяло присъдата на първата и втората инстанция по делото. От наказанието на Енимехмедов обаче ще бъде приспаднато времето, в което е бил зад решетките и под домашен арест - около 2 години. Така на практика той ще трябва да лежи около година и половина в затвора
Студентът от Бургас бе обвинен в опит за убийство на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и за закана за убийство по хулигански подбуди. И трите съдебни инстанции са категорични, че няма доказателства за опит за убийство, а само за по-лекото обвинение - закана.
На 19 януари 2013 г. по време на официална конференция на ДПС в НДК пред стотици делегати и хиляди българи пред телевизионните екрани Енимехмедов се качи на трибуната и стреля три пъти. И трите опита да произведе изстрел обаче се оказаха неуспешни, тъй като пистолетът засече. Оръжието, което е използвал нападателят е газов пистолет. Няколко експертизи доказват, че с него Октай не е можел да убие Доган.
Според вещите лица можело да се получат наранявания, ако се стреля от упор в главата, устата, слепоочието или близо до сърцето. С помощта на записите от видеокамерите експертите са установили, че разстоянието между пистолета и главата на политика било около 20 см.
Макар че Доган няма никакви физически наранявания, нападението е породило основателен страх. С този мотив държавното обвинение настоя да бъде потвърдена присъдата на Енимехмедов. Изненадващо в последния момент прокуратурата се отказа от по-тежкото обвинение за опит за убийство.
Размерът на наказанието е определен след преценка на възрастта на Енимехмедов, самопризнанията и психическото му здраве, става ясно от решението на ВКС. Магистратите са обсъдили последиците от случилото се за Ахмед Доган, както и големия обществен отзвук у нас и в чужбина. Според ВКС не са допуснати никакви процесуални нарушения и няма основания делото да бъде върнато за ново разглеждане или Октай да бъде оправдан.