Безспорно най-бързи са дигиталните магистрали, заяви вицепремиерът Дончев

Новият закон за електронни обществени поръчки ще е готов в средата на годината

Безспорно най-бързи са дигиталните магистрали. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на кръгла маса на тема „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество”, предаде „Фокус”.

„Дигиталният дневен ред не може да бъде приет като модернистичен каприз. Той е свързан с конкурентоспособността на европейската икономика. Нямаме единен пазар, което е проблем”, отчете Дончев.

„За последното десетилетие средствата, които Европа отделя, са два пъти по-малко от средствата в САЩ. Близо 41% от населението на ЕС ползва услугите в режим електронно правителство”, обясни той.

По думите му, този процент не се е променил особено за последните 4 години. „Не би могло да има спор кой е първият инфраструктурен проект – създаването на електронното управление. Новият закон за електронни обществени поръчки, който подготвяме, ще е готов в средата на годината. Всички допускания и данни показват, че ако бъде създаден единен цифров пазар, допълнителният растеж ще е близо 250 млрд. евро на европейско ниво”, допълни Дончев.

„Голямата ни задача е да създадем всички условия дебитът да бъде голям. Когато говорим за магистрали, безспорно най-бързи са дигиталните магистрали”, каза още Томислав Дончев.