Синдиците в КТБ се натъкнаха на необслужван кредит от над 8 млн. евро

Към длъжника е изпратена нотариална покана за изпълнение на задължението

Над 8 млн. евро необслужван кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) са открили временните синдици. Длъжникът е класифициран като „солидарен” и към него е изпратена нотариална покана за изпълнение на задължението, съобщи БНР.

Тъй като голяма част от действията на временните синдици се отнася до отношения, които са банкова тайна, в ежеседмичните им отчети няма информация за имената на клиентите на банката. Отчетите се публикуват от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

„Солидарният” длъжник е еднолично акционерно дружество (ЕАД) и е променил името си. Задължението му е към еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД) по банков договор в размер на повече от 8 млн. евро.

По друг банков кредит от 2009 г. синдиците са сезирали прокуратурата за евентуално престъпление.

Временните синдици, които подготвят КТБ за процедурата по несъстоятелност, са създали работна група, която ще разгледа всички искания за цесии, постъпили след отнемането на лиценза на банката.

Продължава и работата по обявяване за недействителни прихващания на суми в Корпоративна търговска банка. Една от исковите молби за обявяване на недействително е за прихващане за 500 000 евро.

Проведен е и разговор с международна одиторска компания, която да изготви правни становища по прихващанията, извършени преди отнемането на лиценза на банката.