Дават 4-месечен срок за желаещите да търсят нефт и газ в Черно море

Общество

20-04-2015, 17:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Разрешенията за търсене и проучване ще се издават за 5 години

Конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в блоковете „1-22 Терес” и „1-14 Силистар”, разположени в континенталния шелф и изключителната икономическа зона на Република България в Черно море, вече са в ход.

На 18 април обявата за тях бе публикувана в официалния вестник на Европейския съюз, съобщиха от Министерство на енергетиката.

Разрешенията за търсене и проучване ще се издават за петгодишен срок.

В конкурсите ще могат да участват както самостоятелни компании, така и обединения от такива. Те трябва да имат поне 150 млн. евро приходи от продажби общо за последните три финансови години.

Офертите на участниците ще бъдат оценявани според предлаганите работни програми и бонуси, както и предвидените средства за опазване на околната среда.

Участниците в надпреварите могат да закупуват конкурсни книжа до 120-ия ден от обнародването на обявите и да подават заявления за участие до 140-ия ден. Офертите се внасят до 155-ия ден от обнародването на конкурсите.

Сроковете показват, че титуляри на разрешенията за двата блока могат да бъдат избрани в началото на есента.

От името на правителството Министерство на икономиката заявява, че започването на конкурсите за търсене и проучване на нефт и природен газ в двата блока е израз на ангажимента за намаляване на зависимостта на България от внос и разработването на собствени източници на енергийни ресурси.

Очакванията са конкурсите за двата блока да привлекат вниманието на световните лидери в бранша, след като в близост компаниите „Тотал”, ОМВ и „Репсол” вече проучват блок „Хан Аспарух”.

Експертната общност оценява потенциала за собствен добив на природен газ и нефт в Черно море като много сериозен, имайки предвид оптимистичните резултати от аналогични проучвания в румънски териториални води. Увеличаването на местния добив ще осигури на българските потребители природен газ на конкурентни цени.