Болниците вече връщали пациенти, алармират от КНСБ

Общество

20-04-2015, 16:41

Снимка:

БНР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Част от гражданите получавали здравни услуги само срещу заплащане

Болници връщат пациенти заради изчерпани лимити. Това притеснение изразиха от синдиката КНСБ на базата на множество сигнали и оплаквания.

„Част от гражданите получават здравни услуги само срещу заплащане”, сигнализира с прессъобщение вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов.

Той предупреди обаче, че разполага с информация, според която Министерство на здравеопазването готви отново промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ.

Сред тези промени е и възможността гражданите да се откажат от здравните си вноски и да заплащат здравните услуги кеш или чрез здравно застраховане.

„Това нарушение на права е недопустимо”, категорични са от КНСБ.

Националната здравноосигурителна каса днес излезе с официално изявление по повод сигналите за отказ на болници да лекуват пациенти с онкологични заболявания. Миналата седмица от НЗОК призоваха да се подават жалби от страна на такива пациенти.

Днес отново уверяват, че касата е изплатила всичко по разходите на болниците по график.

От НЗОК напомнят, че изпълнителите на болнична медицинска помощ имат възможност с писмено заявление до районните здравноосигурителни каси да увеличат размера на разходите за дейността си, като превишат тези разходи за месеца с 5% от същото тримесечие или от стойността за следващото тримесечие.

Ако се налага, лечебните заведения могат да сформират листи на чакащите, като в тях не би следвало да се включват онкологично болни и пациенти в спешни състояния, а други болни, заявяват от НЗОК.