Строителна инвазия по цялото Черноморие

Масово бетониране грози защитени природни местности край морето

"Черноморието е заплашено от презастрояване. Опасността за по-малките плажове, къмпинги и резервати става все по-голяма. След дюните в залива Корал при къмпинг "Юг", стана ясно, че са издадени и разрешения за строеж в девствената местност Карадере, макар и само за огради", алармира bTV.

След скандала с "Юг" в залива Корал тези дни изплуваха и поредица случаи, свързани с инвеститорски интерес към застрояване на защитени природни местности по цялото ни Черноморско крайбрежие. В последните дни буквално заваляха сигналите на граждани и природозащитни организации - за изравнени и засипани със земя дюни на плажната ивица край Китен, за поредни инвеститорски намерения в резервата "Камчийски пясъци", за опити за заграбване на дюните между Слънчев бряг и Несебър.

Днес се разбра, че има издадени 17 разрешителни за строеж на "прозирни огради" на дюните в местността Карадере, които се обжалват от неправителствената организация "Да спасим Карадере". Директорът на ДНСК Милка Гечева потвърди пред бТВ за издадените разрешения за строеж, върху които все още не е започнало строителство. Тепърва се очаква да излизат още подобни случаи.

Проблемът е, че тези места вече са станали урбанизирани територии, за тях има влезли в сила подробни устройствени планове, одобрени от местната власт преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който влезе в сила от 1 януари 2008 г. Въз основа на тях се издават разрешителни за строеж, какъвто бе случаят с бетонирането на дюните в къмпинг "Юг".

Пропуските обикновено са свързани с екологичното законодателство - Законът за биологичното разнообразие, Законът за опазване на околната среда и Законът за защитените територии. Най-често няма т.нар. екооценка или оценка за съвместимост, ако попада в защитена зона, обясни Люба Батенбергска от Сдружение "Да спасим Карадере.

Фирмата, бетонирала къмпинг "Ю", строи незаконно и край Китен, алармираха еколози през уикенда. След като обектът в къмпинг "Юг" бе спрян от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), РИОСВ Бургас прекрати и подготвен за строителство крайморски терен до Китен. След проверка на компетентните органи строителната техника е била принудена да спре.

Според инвеститора Стамо Стамов причина за засипването на плажа е отстраняване на бедствията от миналото лято. Той обясни пред Нова телевизия, че съвсем законосъобразно се е заел с отстраняването на щетите от наводненията. "Това не са дюни", твърди бизнесменът, който е собственик на къмпинга в непосредствена близост до плажа.

Директорът на РИОСВ Бургас Таня Манолова потвърди пред bTV, че заравнените и засипани терени на плажа край Китен са дюни, които са напълно унищожени. На инвеститора обаче няма да бъде наложена санкция по Закона за защитените територии, тъй като местността не попада в границите на "Натура 2000", заяви Манолова.

Апетитът към дюните в района на курорта Слънчев бряг са от години. Да си припомним, че в защитените пясъчни образувания край Несебър се строи от десетилетия и вече са изградени десетки жилищни и почивни комплекси. В края на мандата на предишното правителство на ГЕРБ благодарение на обществения натиск бяха извадени багерите от дюните между Несебър и Равда, които вече бяха нанесли непоправими екологични щети.

Частен инвеститор се опитва да заграби дюните на Слънчев бряг, намиращи се на първа линия на плажа около "Какао бийч", комплекс Оазис и почивната станция на Министерски съвет, предупредиха от сдружение "Синята планета", посочва Фактор БГ. Това е най-хубавият черноморски плаж в България, показва класация на стопанисваните у нас пясъчни ивици, предназначени за туристи. Еколозите настояват държавата да защити последните останали свободни и диви територии в презастроения с бетон летен курорт.

Междувременно и представителят на държавата в морския комплекс - "Слънчев бряг" АД , е внесло сигнал в прокуратурата за опит за незаконно присвояване на държавната земя, разположена около централния вход на южния плаж до Несебър. Сдружение "Синята планета" се присъединява към исканията на държавно дружество "Слънчев бряг".

Терените, които са обект на нездравословен инвеститорски интерес, са разположени на обща площ от 14 декара и са собственост на акционерното дружество, притежаващо инфраструктурата на най-големия морски курорт в България. Една част от тях са реално пясъчни дюни, върху които са разположени плажни съоръжения. "Държавата и община Несебър незабавно трябва да спрат входираната точка в дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет в Несебър, която ще се проведе утре, категорични са от "Синята планета".

Проект за 3 урегулирани поземлени имота, в които попадат защитените пясъчни дюни, ще бъде разгледан утре от Община Несебър. Предложението е внесено от Виктор Борисов, зам.-кмет по строителството. От сдружението са убедени, че това се прави с цел строителство върху пясъчните дюни.

Поредният незаконен строеж по морето е край Синеморец и се намира в Природен парк "Странджа", съобщи още bТВ. Изливането на бетон е започнало без задължителните разрешение от екоинспекцията, поради което от 15 април РИОСВ-Бургас е издала заповед за спиране на строежа. Въпреки това строителството е продължило и вчера е била излята поредната бетонна плоча. Техническият ръководител на обекта се е оправдал, че не е получил заповедта на РИОСВ за спиране на строежа. На нарушителя ще бъде наложена санкция по Закона за защита на околната среда и премахване на бетона в защитената територия, увериха от РИОСВ Бургас.

На Фейсбук страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) новината за спирането на строежа е от вчера на обяд и в нея се казва, че строителните работи в границите на Природен парк "Странджа" са започнали без инвестиционното предложение да е съгласувано с екоинспекцията. "Строителството е спряно до произнасяне на директора на РИОСВ-Бургас с краен административен акт", категорични са от МРРБ.

Възложител на строежа е "Корк и Форк" ЕООД, София. Според Търговския регистър фирмата е собственост на Дарина Неделчева Петрова - дъщеря на бизнесмена Неделчо Петров Гинин, който е собственик на няколко хотела в Синеморец. Името на Гинин се свързва със скандален случай от преди 8 години с получен от Община Царево имот като "крайно нуждаещ се", на мястото на който вместо само една жилищна сграда, той бе построил ваканционно селища и бе продал апартаментите.