10 дни остават до изтичането на срока за подаване на декларациите за доходите

Портфейл

20-04-2015, 15:23

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

До края на март са приети 200 000 декларации за облагане на доходите

Още десет дни остават до изтичането на срока за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2014 г. До 30 април трябва да се плати и дължимият по декларацията данък, напомнят от НАП.

Най-лесно гражданите могат да подадат декларациите си с персонален идентификационен код, уточняват от приходната агенция. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно.

До момента са издадени близо 250 000 персонални кода на физически лица.

Освен декларацията за облагане на доходите, с ПИК могат да се подават осигурителните декларации 1 и 6, както и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

До края на март в цялата страна са приети 200 000 декларации за облагане на доходите, като 70 000 от тях са подадени по електронен път – подписани с електронен подпис или с персонален идентификационен код (ПИК).

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Номерът е 0700 18 700.